terça-feira, outubro 03, 2006

Apples, marmalade and the "Autumn leaves"

















It's time for Autumn, and as usual, Mum makes marmalade. She cooks the fruit for a long time, hours... and when it is ready, soft and creamy, she pours everything into small/medium bowls. As a final touch, a little pinch of rum or "aguardente" is added to the surface, and covered with "vegetal" paper. This is a way to preserve marmalade, the alcohol "kills" every unwanted bacteria... or so the popular wisdom says, and the paper keeps it from new infestations...



















And these are some delicious apples from our garden... reminding me of grandpa's habit of bringing home the best apple (or the funniest!) he could find for me... The brown ones are called "Rainetas", a bit sour, they are perfect for cakes and pies, always with cinnamon, of course!


















Meanwhile, strange things, veggie-fruity-weeds invade the garden... I found a lot of these after the first rainy week. I think they are astonishing! These should be the COLOURS for this Autumn... Don't you think?


















Now here's just a tiny lift of the curtain on what new stash combined with Autumn inspiration makes to my head...


















At last, a very good surprise on yesterday's mail... our labels! Aren't they cute? I already feel like I want to order three or four more colours and motifs...

5 comentários:

rafaela teves disse...

As etiquetas ficaram lindas!

sara aires disse...

Gostas? Foi um delírio quando chegaram! Estou cheia de vontade de fazer coisas!
:D

rafaela teves disse...

Olá Sara!

Pensava-te cansada de vires aqui...

Já recuperaste tudo?

Beijinhos e saudades daqui também!

Salamandra Pintarolas disse...

Ai ai!
É sempre bom vir ao teu blog e recordar cheiros e cores da casa de uma avó minha, que na verdade nunca tive/nunca conheci...
Talvez por isso tenha ainda mais apetite para doces de maçã e marmelada, dessas que são colocadas em tijelas de cerâmica e cobertas com circulos de papel vegetal... Mesmo que o sabor fosse o mesmo, as marmeladas da caixa plástica nunca poderiam ser a mesma coisa.

Mas acima de tudo, faz-me sempre bem espreitar o romantismo dos teus trabalhos, das tuas fotos ou até da cesta de maçãs rainetas (as minha favoritas...), como se ainda houvesse uma casa da avó para ir visitar de vez em quando. Que bem que aquece o coração!

E aproveitando o fim de semana grande, vou ver se arranjo tempo para fazer uma bela tarte de maçãs raineta (receita da mãe doceira), recheada com o agridoce puré quentinho!
Oxalá que sim!

sara aires disse...

Hummm, isso é que são bons planos para um fim de semana!
Beijinho